Kā audzēt

Remontantās, rudens, neitrālās dienas zemeņu šķirnes. Kāda ir atšķirība?

Visi šie nosaukumi ir tautā iegājuši zemenēm, kuras ražo nepārtraukti,
neatkarīgi no dienas garuma. 

Vispiemērotākais nosaukums laikam ir remontantās šķirnes. Vārds
“remontants” apzīmē īpašību ziedēt un dot ražu atkārtoti vienas sezonas laikā. Ar
remontu te nav nekāda sakara. Vārds cēlies no franču valodas , kur remontant
tiešais tulkojums ir – celties no jauna, ( augu gadījumā ziedēt un ražot no jauna).
Īpašība nav pati retākā un ir sastopama gan citrusaugļiem, gan avenēm, arī
ķiršiem un plūmēm. Starp puķēm tā ir sastopama atkārtoti ziedošām rozēm,
lobēlijām, dažām spireju un begoniju šķirnēm.

Augļi atkārtotajā ražošanā ir sīkāki un sēklas ar zemāku dīgstību.
Iespējams, tas arī ir iemesls kapēc remontantās zemeņu šķirnes nav tik
populāras. Cilvēks nopērk stādiņu un pamatojoties uz reklāmu gaida, ka lielās,
garšīgās ogas būs visu sezonu. 

Ir viens apstāklis, kurš remontantajām zemeņu šķirnēm jāievēro un tad
viss būs labākajā kārtībā, līdzīgi kā ar rudens avenēm, kuras starp pircējiem ir ļoti
populāras. Arī remontantajām zemenēm (ar dažiem izņēmumiem) ir jādod iespēja
ražot tikai vienu reizi. Tad būs gan lielas ogas, gan arī laba garša. Remontantās šķirnes ir vienas no pirmajām, kas sāk ziedēt. Ja gribam ogas uz rudeni, tad raujam vai izgriežam ārā ziednešus, 2-3 reizes, ar vienu reizi būs par maz. Ja veiksiet šo darbību, tad rudenī būs ogas un neviens neticēs, ka tās ir izaugušas Latvijā. Ja vien šķirne nav radīta speciāli gardēžiem, tad jāatzīmē, ka rudenī ražojošām šķirnēm garša būs mazāk izteiksmīga (mazāk saules, mazāk cukura), bet …. ņemot vērā apstākli, ka tanī brīdī zemeņu nav vispār necik, tad to nemaz nevar saukt par trūkumu. Vienkārši salīdzinājums. Jāatzīmē, ka pēdējā laikā zemeņu selekcionāri garšai pievērš īpašu uzmanību un arī starp remontantajām ir parādījušās zemenes ar patiešām labu garšu. Mūsu kolekcijā tāda ir Mara des Bois, arī Ostara, kas ir viena no vecākajām remontantajām šķirnēm, kura rudenī parāda labas garšas īpašības. 

Remontantās šķirnes ir populāras starp tiem, kuri audzē zemenes podos. Tur
ogas izmēram nav galvenā nozīme. Katru dienu pa dažām ogām patiešām var ēst
visu vasaru. Un ja vēl stīgo nokarenajos podos vai ziedam ir īpaša krāsa, tad
laime pilnīgākā. Ir gan ko acis pamielot, gan ko mutē ielikt. Mūsu gadījumā tās ir
visas zemenes zem sadaļas skaistās.

Vai var atļaut ražot visu vasaru un iegūt labu ražu? Var. Tikai tad mēslojiet un
laistiet arī kā priekš divām ražām. Ziedneši remontantajām šķirnēm ir stipri
vairāk nekā parastajām zemenēm. Atsevišķas šķirnes pat uz ūsām jau zied.
Sakarā ar intensīvo ražošanu remontantās zemenes iesaka dobēs turēt ne ilgāk
par diviem gadiem. Šis pagalvojums vēl ir pārbaudes stadijā, vienīgais, ko esam
pārbaudījuši ir tas, ka pirmajā gadā ogas ir izcilas - lielas un garšīgas.
Otrajā gadā, ja neaprauj ziednešus, tad pāri paliek čiks. Ogas ir, pat diezgan daudz,
bet visas sīkas. Tā mums sanāca ar pirmo remontanto šķirni, kuru audzējām
dobēs - Furore.

Vēl viena lieta, kas jāņem vērā. Daļa no rudens ražas paliek dobē. Iemesls – sākas
salnas un sali. Tur risinājums ir zināms – vai nu sedziet ar tuneli, vai turiet šīs
šķirnes siltumnīcā. Tad vārdu salikums “zemenīte sniegā” kļūst jau ļoti reāls.
Mums 2020. gadā tā bija ar šķirni Ostara. Pēdējās ogas novācām pēc pirmā
sniega. Ja audzējat podos, tad var ienest istabā un pēdējās ogas vēl ap
Ziemassvētkiem apēst.

Pie remontantajām šķirnēm pieder arī mēnešzemenes vai alpīnās zemenes.
Salīdzinoši nelieli augi, kas patiešām ražo visu vasaru. Lai arī pašas ogas vairāk
līdzinās meža zemenēm, to garša un nepārtrauktā ražošana atsver visu. Ideāli
piemērotas podiem vai balkonu kastēm. Izturīgas, labi ziemo. Pareizi audzējot no
viena stāda var iegūt līdz pat 400 gramiem ogu. Tātad, nav nemaz tik maz, kā liekas
sākumā. Mūsu kolekcijā tās ir Baron fon Solemacher un Regina.

Kopumā šobrīd dažādos veidos testējam ap 20 remontantās zemeņu šķirnēm

Turpinājums sekos :)

100+ Strawberry Pictures | Download Free Images on Unsplash

Vai varat papildināt šo rakstu ar savām zināšanām? Sūtiet to mums un saņemiet 5 eur atlaidi nākošajam pirkumam.

Dalīties: